Akit a Világ a tenyerére vett…

Akit a Világ a tenyerére vett…

A Világ tenyerén lenni különös dolog. Sokan azt gondolhatják, hogy ez egyenesen lehetetlen. Pedig Dr. Tanka László élete éppen erre példa. Nézzünk néhány számot. 5 kontinens, 93 ország, több mint 200 társklub. Mindez egyetlen embernek köszönhető. Persze nem egyedül csinálta meg, de nélküle valóban nem jött volna létre a világon egyedülálló magyar civil szervezet, a Panoráma Világklub. Szinte hihetetlen, hogy egy ekkora szervezetet szinte egy maroknyi önkéntes működtet, akik László hívó szavára adják idejüket, erejüket, munkabírásukat, és bizony a célra fókuszálva, a pénzüket is, ha kell.
Hogy kezdődött?

A mögöttem lévő ma már 6 évtizednyi idő nagyon sok mindent hozott. Sorsfordító pillanatokból nem volt hiány. Lépésről-lépésre épült az életem. Nem volt könnyű a gyerekkorom. Korán meg kellett tanulnom, hogy a saját erőmből kell merítenem. Saját magamban kell bíznom és önmagamra támaszkodnom. Fordulatot hozott az életemben, amikor megnyertem egy tehetségkutató pályázatot, újságíró lettem. Ez hosszú időre meghatározta a mindennapokat. Az írás ma is szerepet játszik az életemben. A cikkek mellett, ma már könyveket is írok. A feleségemmel 42 éve élek együtt. Szerencsés csillagzat alatt születtünk, jó társak vagyunk a munkában épp úgy, mint a magánéletben.  Sorsfordító volt az is, amikor az amerikai magyarsággal kerültem kapcsolatba. Akkor jöttem rá, hogy mennyi talentum van szerte a világban és mennyi kiváló teljesítmény jött létre a határon túl élő magyarok által. Újságíróként foglalkoztatni kezdett a téma. Úgy tűnik, a sors elrendezni azokat a tényezőket, amit ha felvállalunk, akkor egy valódi életutat járhatunk be. Hiszen ezekből a határon túli magyar kapcsolatokból indult el a Panoráma Magazin, később pedig a Panoráma Világklub.

 

A Panoráma Világklub folyamatosan épül, egyre jobban behálózza a Világot, az összefogásban gondolkodók társulása. Ugyanakkor mindenki kötődik hozzád. Egy ekkora szervezet működtetéséhez érzék is kell, türelem is kell, és mondjuk ki, elhivatottság is szükséges.

Nagyapám templomot építtetett a faluban, ahol éltünk. A családomban adni, az természetes dolog volt. 3 generáció élt együtt. Már gyermekként is magamba szívtam ezt a filozófiát. Engem is az tesz boldoggá, ha tehetek másokért. Jó látni az emberek örömét. Ezáltal én is kapok. Közösségben nőttem fel, fiatalon zenekarom is volt. Mindig közösségi ember maradtam. Természetes közeg ez a számomra. Mindig csapatban gondolkodtam. Ösztönöz, hogy folyamatosan új dolgot találjunk ki és meg is valósítsuk őket. Izgat a kreativitás. Ma is szerzek dalokat, amiket néha a barátaimmal elő is adunk. Nagy a nyüzsgés körülöttünk, minden értelemben. Sok öröm forrása. Meggyőződésem, hogy azoknak az élete működik jól, akik nem a múlt fájdalmaira fókuszálnak, hanem előre tekintenek, és kreatív gondolatokkal töltik meg az életüket.

Három gyermeketek van. Ők tovább viszik ezt a hatalmas kezdeményezést?

 95 unokatestvérem van, ez a család figyel egymásra. Ez természetesen nem jelent napi találkozást, de minden évben összejövünk, tudunk egymásról. A gyerekeim ebben a szemléletmódban nőttek fel. Ugyanakkor természetesen minden gyerekem a saját életét élheti. Mindig számíthatok rájuk. Egyik gyerekem Amerikában él, a másik Skóciában dolgozik éppen. A legkisebb fiunk él Magyarországon. Átélem és átérzem azoknak a családoknak az érzéseit, akik nem itthon élik az életüket, illetve akiknek a gyerekei elköltöznek az országból. Ugyanakkor ez egy természetes folyamat. A világ mindinkább efelé halad. Nem lehet, és nem szabad ennek a folyamatnak útját állni.

Az a hatalmas hálózat, ami 5 kontinensre kiterjedően épült ki az évek alatt, milyen erőforrást jelent, amiért megéri kockázatot, és felelősséget vállalni egy óriási rendezvény sorozatért, a Magyar Világtalálkozóért. Minden évben akár saját pénzt is áldozni, összefogni egy roppant hálózatot, nem kímélni emberi erőforrásokat?

Az élmények sokasága jelent a legtöbbet. Boldogság élményt adni, az olyan nagy dolog bárki számára, hogy csak azt mondhatom, hogy megéri az erőfeszítést. Idén 7. alkalommal rendeztük meg a Magyar Világtalálkozót, ahol sok ezer ember jön össze a világ minden sarkából. Találkoznak egymással, beszélgetnek, eszmét cserélnek, együttműködéseket hoznak létre, barátságokat kötnek, és közben jól érzik magukat. Olyan fontos dolgok is történnek, mint a társadalmi párbeszéd fórum, vagy az üzletember találkozó. Helye van itt a kultúrának, a művészetnek is. A gasztronómia sem marad el. Elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Magyar Konyha Világnapját is. Egyszóval minden megtalálható és élvezhető, ami a szépségről, jóságról szól. Mert ettől jobb és több lesz a világ. Mi mindannyian hiszünk ebben.

Az ENSZ nagykövetségen.
A Panoráma Magazin 18. évfolyamának legfrissebb számát tarthatjuk a kezünkben. Ez igazán hosszú idő egy újság életében. A lap a Panoráma Világklub fontos eseményeiről, a társklubok munkájáról, eredményekről számol be. Bemutat olyan határon túl élő, és magyarországi művészeket, üzletembereket, tagokat, akikre érdemes odafigyelni.

22 éves korom óta vagyok újságíró. Fontosnak tartom, hogy elérhetővé tegyük az eredményeket, újításokat, és legyen fóruma a pozitív híreknek. Ma már ezt is szolgálja a magazin, amit felkérésre kezdtem el. Eredetileg az amerikai magyarok kértek fel a Magazin létrehozására. Természetesen az is feladata az újságnak, hogy a társklubok tagjai mindig tájékozottak legyenek a Világklubban zajló eseményekről, bárhol élnek a világban. Nívós lapot adunk ki, szép kiállításban. Igyekszünk megadni a módját az információ eljuttatásának. A világ minden pontjáról írnak bele. Önálló tudósítói hálózatunk van.  A külföldön élő magyarok pedig, akik tagjai a Panoráma Világklubnak, igazán hálásak a magyar nyelven megjelenő információkért. Különösen, ha jó hírekről van szó. Ebből jött aztán létre a Panoráma Világklub, aztán a Magyar Világtalálkozó. Mindegyiket az igény hozta létre. Ennek alapján épül, szélesedik. Ez az alapja az egész civil szervezetünknek, hogy tényleges igényre tervezzük, szervezzük, építjük. Ez pedig remek cél, és egyben záloga is a működésünknek.

Tanka László

Panoráma Világklub elnöke 

E-mail cím: vilagklub@vilagklub.hu

 

http://www.vilagklub.hu