Akit elhív a „Hegy”

Akit elhív a „Hegy”

Különleges csapat indul március végén a Mount Everest 5364 méteren lévő alaptáboráig. A Magyar Everest Expedíció, Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók, trekking túrára hívták Száraz Dénes színművészt, Lilut, az RTL Klub műsorvezetőjét, Geszti Péter producer-előadót, Badár Sándor humoristát, Szalay Balázs és Bunkóczi László autóversenyzőket. Az alaptáborból a két hegymászó oxigénpalack nélkül indul a Mount Everest meghódítására. A csapat többi tagja pedig, Száraz Dénes kivételével visszatér Magyarországra. Az ismert színész régi álmát váltja valóra. Egy profi fotóssal, egy másik hegy megmászására indul.

A színészet gyerekkori szerelem. A Mount Everest iránti kíváncsiság milyen régi?

A Mount Everestet nem vágyom megmászni, de látnom kell. Vizsgázott hegymászó vagyok, viszont nincs ebben napi gyakorlatom. A „Hegy” komoly hegymászó tudást kíván. Ráadásul Klein Dávidék oxigénpalack nélkül indulnak a meghódítására. Ezt nem szabad tapasztalat nélkül bevállalni. Nekem a Himalája nagyon régi szerelem. Nepálba eljutni.

Hogy állt össze ez a különleges csapat? Hiszen a profi hegymászók mellett, népszerű sztárok indulnak útnak.

A Dávidékat támogató csapat ötlete volt. Azt akarták, hogy ne csak a hegymászó szakmát érdekelje ez a teljesítmény, és ne csak a visszaérkezés után legyen hír értéke. Az is cél, hogy a természet szépségére és a természet erejének tiszteletére is felhívjuk az emberek figyelmét. Ezért hozták össze ezt a csapatot.

Meddig kísérik a két hivatásos hegymászót?

Az 5364 méteren lévő alaptáborig megyünk együtt. Onnan elválnak útjaink. Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborban marad. A csapat visszaindul Magyarországra. Én pedig egy profi fotóssal elindulok a 6200 méteres Island Peak megmászására. Ez egy külön projekt. Az én felkészültségem ehhez elegendő.

Mit jelent ez a túra?

Magamtól is készültem a Himalájába. Ez a felkérés előre hozta a terv megvalósulását. Engem nagyon érdekelnek a nepáliak. Amit én ettől a kalandtól várok, az egy másik világlátás, másik táj, másfajta emberek. Nagyon örülök, hogy elmehetek Katmanduba. Átélhetem azt a nyüzsgést, amit a National Geographic filmjeiben látunk. Idegen kultúrák találkozása mindig izgalmas élmény.

Hogyan készül erre az útra?

A hegymászó ismereteimet fel kell frissítenem. Emellett én rendszeresen hegyi futok. Erdőben, hegyen edzek. Ez a felkészülés elegendő lesz a feladathoz.

A hegyi futás nem közösségi sport. Ön mennyire közösségi ember?

Nem ismerem a csapat többi tagját. Nyitott embernek tartom magam, bár nem vagyok kifejezetten társasági ember. Tudok alkalmazkodni. Biztosan összekovácsolódunk útközben, és jókat fogunk beszélgetni. Jó, hogy megismerhetem a többieket.

A család mit szólt az úthoz?

A feleségem pártolta az utazást. Hiszünk abban, hogy éljük az álmainkat. Persze hiányozni fognak, de fontosnak tartom, hogy néha eltávolodjunk az élethelyzeteinktől, és közben átgondoljuk, mi a lényeges számunkra. A család nagyon fontos nekem.  Azt gondolom, megerősödik bennem az, amit most gondolok erről. Az élmények nagyon beépülnek. A szélsőséges helyzetek hatására az ember jobban megismeri önmagát. Az akaraterő megerősödik. Megváltoznak nézőpontok, hangsúlyok az élet nehézségeivel kapcsolatban. A természet őszinteséget kíván. Őszintén kell szembenézni mindennel, mert ez a biztonság alapja.

 

Hasonló cikkek

58

51