Digitális bennszülöttek – programozás reggel, este

Digitális bennszülöttek – programozás reggel, este

Két év alatt ezer, nyolc és tizennyolc év közötti lány tanult kódolni a Skool-programban a hazai IT-cégek képviselőinél. Az önkéntesekkel dolgozó alapítvány most fejébe vette, hogy az informatika tanárok tudását is napi szintre hozza, bemelegítésként pedig újságírókat tanítottak arra, hogyan lehet a Scratch nevű vizuális program, programozás nyelvezetének segítségével például egy kutyafigurát megugattatni számítógépes parancsok segítségével.

DSC_6332-640x480

„Fordulj az egérmutató irányába, menj 10 lépést…”

Mindezt akkor mikor kigyullad a zöld gomb! Ha pedig a sárkány utolér, ugass egyet!” Ilyen és ehhez hasonló végtelenül leegyszerűsített mondatokkal tanítják a gyermekek arra, hogy könnyedén megjegyezzék a programok használatát és a programozás alapjait.

Körülbelül 90 perc alatt – vagyis akár két összevont informatika tanórán – a híres telefonos játékokat utánzó számítógépes játékokat lehet létrehozni a Massachusettsi Műegyetemen  kifejezetten gyerekeknek írott programnyelv, a Scratch segítségével, melyet a szünidő első napjaiban 10-12 éves diáklányok oktattak újságíróknak.

3745
Yes, she codes!

Magyarul „Igen, kódol” ez a mottója a Skool – pontosabban a Technológiai Oktatásért Alapítvány (TOA) – 2014 júniusa óta folyó workshop-sorozatának. Jellemzően hétvégenként ismert IT-cégek – egyebek között a Prezi, a Microsoft, az EPAM, az NNG, a Facebook, a Balabit és a Morgan Stanley – budapesti „székhelyére” hívnak meg felsős és középiskolás lányokat, s ott kódolni, vagyis programozó játékokra tanítják őket, hogy meghozzák a kedvüket az informatika világához. Nyáron tábort szerveznek és a leglelkesebbeknek többek között a Google Groundon. Ősszel pedig programozó versenyt szerveznek és rendeznek – kizárólag lányoknak –, s a nyertes a Facebook egyik külföldi központjába kaphat meghívást.
A kérdés csak az, hogy a már kiskorban elkezdett programozási ismeretek oktatása, és hasonló helyeken szerzett tapasztalat elegendő okot ad-e majd a lányoknak arra, hogy felnőve ugyanezen a pályán haladjanak tovább.

 

forrás: hvg.hu