Döntesz, vagy választasz?

Döntesz, vagy választasz?

470
Fókuszváltó együtt gondolkodós…
A döntés mindig a szubjektumban születik!

Döntést mindenki önmaga hoz. Látszólag befolyásoló tényezők alapján, de valójában mindenki maga dönti el, hogy mit választ.

 

Döntesz, vagy választasz?

Nagy a különbség? Tyúk, vagy a tojás szindróma…

Ok, vagy okozat? Eldöntöm, hogy mit választok?

 
Determináció és a kollektív tudat?

A kialakuló tényezők és az életünkben bennünket körülvevő csoporttagok viselkedése és perszonális döntései, determináló hatásúak lehetnek (külső és belső körös csoportok résztvevői – magánéleti, munkahelyi, társadalmi csoportok).

A kollektív tudatban éppen domináns hatások determinálhatják a körülményeket, amelyek determinálhatják a perszonális döntéseket.

 

Ki dönt?
  •  Én döntök? Én választok a számomra lehetségesnek, vagy elfogadhatónak vélt verziók közül. A döntés mindig perszonális! A választás egyben döntés!
  • A helyzet dönt? Én mérlegelem a helyzetet és döntöm el, melyik verziót fogadom el.
  • A körülmények döntenek? A körülmények befolyásolnak. A döntés a szubjektív és objektív mérlegelést követően perszonális. Még függő viszonyban is!
Kollektív döntésben ki dönt?

Adott közösség hatékony együttműködését szolgálhatja, egy közösen meghatározott cél érdekében a kollektív döntés. Azonban a kollektív döntés, az egyének konszenzusos együttgondolkodásából jöhet létre. Tehát a közös gondolkodás a közös cél elérésére, a perszonális viszonyok célorientált összerendezéséből jön létre.

A közösségi szellem ereje!

A közösségi identitástudat kialakításával, simábban létrejön a kollektív döntés alapjául szolgáló konszenzus! Ha jó a közös cél, a perszonális érdekek betagozása egyértelmű igénnyé alakul át a közösség tagjaiban.

 

Az új metafora!

Gondolkodj közösségben, dönts közösen!

Kicsiben is igaz! A perszonális (személyi) döntési mechanizmust teljesítsük ki! A családi együttgondolkodás, a munkahelyi konszenzus, a CSR (vállalati felelősségvállalás), a társadalmi felelősségvállalás szintjeire emelve a konszenzus alapú közös gondolkodást, olyan új minőségi változást hozhatunk létre az egyén életében, ami már rövidtávon érzékelhető.

Társadalmi win-win game

Avagy, mit nyerhetsz ez által emberként (vezetőként, beosztottként, családtagként)?

  • stressz mentesebb életmód
  • aggodalom csökkenés
  • depresszió kiváltó okok megszűnése
  • létbiztonság növekedés
  • harmonikusabb hétköznapok
  • nagyobb életenergia

 

Csaba Beatrix

stratégia szakértő

Konzultációs lehetőség

+36 30 3378450

csaba.beatrix@merites.hu

 

http://mediaciospont.com/donteshozatali-attitud-fejleszto-trening/

Hasonló cikkek

58

51