Fotós tanácsok nyárra!

Fotós tanácsok nyárra!

2252

Kedves fotós olvasóink! Beköszöntött a nyár, nem is akármilyen vehemenciával! Néhol 35 fokos tűző napsütéssel. Mondanom sem kell, hogy ez az erős napfény nem kedvez egy jó fotó elkészítéséhez, főleg ha portréról van szó, vagy teljes alakos képet szeretnénk fotózni. Az erős napfénynek köszönhetően portréfotózás közben számolnunk kell azzal a veszéllyel, hogy kiéghetnek bizonyos részletei a képnek.

A megfelelően beállított záridő és blende nyílás ugyan orvosolhatja ezt a problémát, de nem veheti fel a versenyt azzal az egy órás időszakkal, mielőtt lemegy a nap! Azt javaslom a kültéri fotózások alkalmával próbáljuk meg erre a napszakra időzíteni fotózásunkat, mert kevésbé erős a fény és modellünknek is kellemetlen perceket spórolunk meg, ha nem a tűző napon fotózzuk, ahol a hunyorgó szem és a folyamatos verejtékezés sem járul hozzá a kép esztétikájához (hacsak nem ez a cél).  Természetesen kihasználhatjuk a környezet adta lehetőségeket, ha mindenképp délben vagy hasonló, kevésbé szerencsés időpontot választunk. Ilyenkor egy fa árnyéka tökéletes lehet számunkra, de lehetőleg figyeljünk oda, hogy egyenletes legyen az árnyék és ne legyenek ‘fényfoltok’ a modell arcán. Remélem hasznos tanácsokkal szolgáltam a kedves olvasóknak!

Az alábbi kép erős napsütésben készült, a körülmények nem tették lehetővé, hogy megvárjuk a naplementét, mikor lágyabbak a fények. Ezért egy kedves úr tornácának árnyékában találtuk meg a megfelelő fényviszonyokat.
foto2

Ez a kép szintén nagyon erős napsütésben készült egy fa árnyékának segítségével. A fehér ing ilyenkor nagy kihívás, hogy jól exponálva ne égjenek ki a részletei. Ahogy látszik, igyekeztem elérni, hogy egyenletes fény jusson arra a csodás arcra. 🙂

foto_1

Őri István

E-mail: ori.istonemail.com

0620-298 5375

http://be.net/istvanori