Fött sonka sárgaborsópürével

Fött sonka sárgaborsópürével

272

6-8 Személyre

1,5-2 kg-os sonka vagy csülök

Az alapléhez
  • 2 babérlevél
  • 3 szegfűszeg
  • 5 szem fekete bors
  • 2 közepes fej durvára vágott vöröshagyma
  • 3 közepes, durvára vágott sárgarépa
  • 5 durvára vágott zellerszár

 

Sárgaborsópüré
  • Zöldségek egészben
  • 12 kicsi, egész sárgarépa
  • 1 hámozott, egész zellergumó
  • 12 kicsi, egész póréhagyma

 

Elkészítés:

Minél pontosabban ellenőrizd, hogy mennyit nyom a sonkád. A Főzési idő kilogrammonként 50 perc és még 30-35 perc ezen felül. A füstölt sonkát áztasd be néhány órára hideg vízbe, hogy kiázzon belőle a fölösleges só, vagy rakd egy jókora fazékba, eressz rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, s ezt lassan forrald föl, majd öntsd le róla. Ezután tedd ismét bőséges, friss hideg vízbe a sonkát, s rakd be mellé az alapléhez meg a sárgaborsópüréhez szükséges hozzávalókat. Lassan forrald fel, ha szükséges, szedd le a habját, és tegyél rá fedőt. Ettől a pillanattól számítsd a főzési időt, és vedd takarékra a lángot, gyöngyözzön csak szépen finoman az a sonka. Az idő lejárta előtt úgy 30 perccel én az egészben hagyott zöldségeket is be szoktam csúsztatni a sonka mellé, hadd főjenek együtt. Mikor aztán a sonka, a sárgaborsópüré meg a zöldségek ideje lejárt, végy ki mindent a fazékból, negyedelt el a sárgarépát meg a zellert, és tedd félre. A sonkáról nyiszáld le a bőrt meg a fölösleges zsiradékot.

Vedd ki a sárgaborsópüré alkatrészeit a muszlinzsákból, és passzírozd össze az egészet a vajjal meg egy kevés fekete borssal. A leszűrt alapléből egy keveset felhasználhatsz pecsenyelének vagy ha sűrűbe vágysz, pecsenyeleved alapjának. A sonkát forrón tálald egy kupac sárgaborsópüré, a zöldségek, némi pecsenyelé és egy kevéske angol mustár kíséretében.

Jó étvágyat!

Forrás: Jamie Oliver – A pucér szakács