Hogyan készül a jó zöld turmix?

Hogyan készül a jó zöld turmix?

zöld turmix

A zöld turmix óriási jelentőségű az étkezésben. Mindegy, hogy milyen étrend híve vagy. A zöld turmix kedvező élettani hatását saját magamon is megtapasztaltam. Hónapok óta iszom reggelente, de a turmixot saját fejem után készítettem. Jó volt, de nagyon darabos. Gondoltam, nem elég erős a turmix gépem, pedig csak rosszul, rossz sorrendben adagoltam a zöld turmix hozzávalókat.

Karácsonyra azonban munkatársaimtól kaptam egy könyvet, mely az élő italok készítését és fortélyait ismerteti. Most megosztok néhány alapvető tudnivalót a zöld turmix készítéséről, hátha segítek vele nektek is.

Miből áll a zöld turmix?

A zöld turmix három összetevőből áll: bio zöld levél, édes gyümölcs és tiszta víz.

Fontos, hogy a zöld levelek bio levelek legyenek, mert a zöld levelek szívják fel a legtöbb nitrátot a műtrágyából. A fólia alatt termesztett nagyüzemi saláta pedig gombaölő szereket és más vegyszereket is tartalmazhat. Mivel a legértékesebb zöldségfélék a zöld levelek, ezért meghatározóak a zöld turmix készítésnél. Köztudott, hogy a zöld levelek sok ásványi anyaggal és rost tartalommal rendelkeznek.

Néhány jó tanács, hogy a zöld turmix a lehető legfinomabb legyen:

  • A turmixgépbe először a gyümölcsöket tesszük bele és kevés vízzel sűrű pépet készítünk.
  • Ha erős erezetű leveleket, pl. fodros kelt, használunk, akkor kivágjuk az ereket és csak a leveleket aprítjuk bele a turmixgépbe. Ha már teljesen homogén az állaga, akkor öntsük fel annyi vízzel, hogy sűrű, de önthető legyen az állaga. (Ha nem elég erős a turmixgéped, légy türelmes, és tartsd bekapcsolva, míg el nem éred a kívánt állagot.) Ha már az elején beleteszed az összes vizet, nem lesz olyan krémes, selymes a zöld turmix állaga.
  • A következő tanács a zöldség és a gyümölcs aránya. 60% gyümölcs és 40% zöldlevél az ajánlott. Persze, ha zöldebb ízekre vágysz, akkor változtathatsz az arányon, a zöld levelek javára.
  • Ezek után jöhetnek a fűszerek, ízlés szerint. (citrom, gyömbér, bazsalikom stb.)

És végül még egy tanács: kettőnél többféle zöld levél és két-háromnál több gyümölcs ne legyen a zöld turmixban.

Mióta a zöld turmix készítésénél figyelembe veszem ezeket a tanácsokat, valóban selymesebb italokat tudok készíteni. Próbáljátok ki Ti is!

 

Hasonló cikkek

181

134