Hormonok az ivóvízben?

Hormonok az ivóvízben?

Valóban veszélyben van?

Tényleg vannak hormonok, gyógyszermaradványok, fogamzásgátlók a csapvízben? Nem elhanyagolható a kérdés!

A víz élelmiszer?

Mivel az ivóvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, így hatalmas egészségügyi kockázattal bír. Ezért fontos, hogy az ivóvízben található nem kívánatos anyagokat eltávolítsuk.

Tudósok vizsgálják!

Az egyre gyakrabban előforduló, a természetestől eltérő nemi jellegek megjelenése – és különösen a női hormonok mennyiségének emelkedése a férfiak szervezetében, valamint a férfiak nemzőképességének, a spermiumok életképességének, mennyiségének csökkenése – nem kevés fejtörést okoz a tudósoknak, és joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi állhat a háttérben?

Mindenkit érint?

Manapság a gyógyszerek fogyasztása mindennapossá vált. Európában 4000 aktív gyógyszeranyagot alkalmaznak (Mompelat, 2009). Németországban 2001-ben 836 tonna aszpirint, 622 tonna paracetamolt, 345 tonna ibuprofent, 86 tonna diklofenákot gyártottak (Mompelat, 2009). Amerikában 11 000 000 kg antibiotikumot fogyasztanak el évente, a természetes és szintetikus hormonokat orálisan a fogamzásgátlás és hormon-kezelés során szintén kiemelkedő nagyságrendben fogyasztják (Soliman, 2003).

AZ OECD legfrissebb kutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó egészségügyi gyógyszerkiadás csak Chilében, Mexikóban és Dél-Koreában illetve Portugáliában mértek. A statisztikák szerint Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó.

Mindent tudunk? Vagy jöhet még meglepetés?

A talajvizek gyógyszerszennyezettsége kiterjedt kutatások hiányában jelenleg csak becsülhető. Annyit tudunk, hogy Budapestnél a szennyvíz 55 százaléka máig tisztítatlanul folyik a Dunába. A magyarországi szennyvíztisztítókban ugyanis még nem tudják szűrni – sok mással együtt – a vizekbe került nyugtató-, antidepresszáns- és hormonmaradványokat. Így azok az ivóvízbe is belekerülnek.

Az ivóvíz szabályozásra hazánkban a 201/2001-es kormányrendelet vonatkozik. Itt a biológiai, mikrobiológiai, indikátor és kémiai jellemzőkre vonatkoznak a határértékek. A szennyezők közül csak a peszticidekre (növényvédő szerek) található szabályozás (meg kell jegyezni elég furcsa, hogy a vizsgálatokat nem végzik teljes körűen) –míg a többi szennyezőre, gyógyszeranyagra, hormonra, drogokra jelenleg nincsenek lefektetve határértékek…. (201/2001. (X. 25.) Korm.rendelet)

https://www.piviztisztito.hu/a-csapvizrol-gyogyszerek-es-hormonok-az-ivovizben.html

Tényleg tudjuk, mit iszunk?

További vízben lévő szennyező anyagok röviden: kb. 0,2-0,3 mg/l oldott szabad aktív klór, ami a vízben lévő organikus anyagokkal további mérgező anyagokat az úgynevezett trihalometánokat alkot. Határérték feletti megjelenése az ivóvízben okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de felelős lehet daganatos betegségek és egyes allergiás kórképek (asztma, pollenallergia) kialakulásában is. Megengedett határértéke a csapvízben 0,05 mg/l, így kifejezetten hasznos, ha a klórral együtt ki tudjuk szűrni csapvizünkből.

Szemmel láthatóak a vízben zavarosságot okozó részecskék is, pl. vas- oxid-hidrát, algák, homok, agyag, tőzeg. Ettől kisebbeket már nem látjuk, így a baktériumokat, vörös vérsejteket, aktív szénpor szemcséit, lisztport, virágport, festékanyagokat, spórákat, azbeszt port, füstmaradványokat és nagyon sok más anyagot, mint pl. a fehérjék, vírusok, endotoxinok, egyes kolloidok és emulziók. A 0,01 mikronos méretek alatt találhatjuk a rovarirtó szereket, gyógyszer maradványokat, különböző molekuláris anyagokat, mint a már említett klór-organikus molekulákat (trihalometánokat), nitrát, cianid, ammónium ionokat, fémionokat, mint hasznosokat, mint veszélyeseket (például arzén, higany, króm stb).

Akkor most ihatjuk a csapvizet?

A víz hozzáférése a családok számára elsősorban a vezetékes víz, amit a háztartásokba a szolgáltató juttat el. Ahhoz, hogy a szervezetünk számára a víz ne csak elengedhetetlen, hanem egészséges is legyen, érdemes víztisztító készülékkel szűrt vizet fogyasztani.

A PI víz mitől biztonságos?Ezeket a szennyezőanyagokat szűrik ki a Maunawai készülékek:
  1. KIEMELT NITRÁT, NITRIT SZŰRÉS, amennyiben szükséges.
  2. Az összes vízben lévő lebegő szennyeződést pl.: homok, rozsda, iszap, azbeszt, stb.
  3. Az összes baktériumot, és mikroorganizmusokat.
  4. Gyógyszerek és hormon maradványokat.
  5. Nehézfémeket, ólmot, higanyt, arzént, ezüstöt, réz, vas, cink, mangán, és uránt.
  6. Mindenféle szerves komponenst.
  7. Policiklusos aromás szénhidrogéneket (naftalin, acenaftil, pirén, benzo-at, stb.).
  8. Szűri a trihalogénmetánokat.
  9. Mindenféle peszticidetés egyébb más itt fel nem sorolt szennyező anyagokat.

Forrás: https://maunawai.hu/kini#facts-section

A PI víz több mint szűrt víz!

A PI víz nem egyszerűen szűrt víz. A készülékek kiszűrik a fenti összetevőket, amelyek nem szolgálják a szervezet egészségének fenntartását. Azonban itt ennél többről van szó. Ahogy arra már korábbi cikkeinkben rámutattunk, a PI víz ÉLŐ víz. A természetben megfigyelt folyamatokat figyelembe véve dolgozták ki a készülékek megalkotói azokat a folyamatokat, amelyen a csapvíz keresztülhaladva, azt a rezgéstartományt veszi fel újra a víz biokémiai értelemben, amely egészségesen táplálja a szervezet működését. Ezért érdemes a PI vizet választani. A gyermekeink szempontjából pedig kifejezetten ajánlott, hiszen a fejlődésben lévő szervezet számára kiemelten fontos az egészséges víz biztosítása. Hiszen a szervezet kellő hidratáltsága elengedhetetlen életfeltétel. Az viszont nem kérdés, hogy ami bekerül a szervezet biokémiai körforgásába, az hatni is fog a szervezetre.

Ne csak az ételedre figyelj!

Azt már egyre többen felismerték, hogy a táplálkozásuk minősége nagymértékben befolyásolja a közérzetük mellett, az egészségi állapotukat is. Sokan figyelnek oda a napi finomított cukor bevitelre, a szénhidrát források megválasztására. Egyre többen veszik figyelembe a glutén fogyasztás kapcsán elterjedő információkat. Számos családban szempont a vegyszermentes alapanyagok beszerzése. Érdemes ugyan ilyen körültekintéssel lenni a vízfogyasztás terén is! Hiszen az orvosilag is ajánlott, napi 2-3 liter folyadékbevétel, aminek nagy százaléka ivóvíz formájában kerül a szervezetbe, legalább olyan fontos alkotóeleme a szervezetnek. Tehát nem maradhatunk közömbösek a téma iránt, hiszen az egészségünk lehet a tét. Élj egészségesen és légy szabad. Ehhez nem kell más, mint, hogy a legegyszerűbb módjait válaszd az egészséges élet elérésének. A PI víz egy ilyen lehetőség.

További információk: piviztisztitó.hu

Jancsik Péter

+ 36 20 4471677

info@piviztisztito.hu

www.manuawai.hu    www.piviztisztito.hu

Játssz és Nyerj!