Ki az a Zsákos Buddha (Pu-taj)

Ki az a Zsákos Buddha (Pu-taj)

139
Legendában élő tudás…

Pu-taj Buddha egyik legendája szerint, egy földre szállt Maitreya élt a 10. század első felében Kína keleti partvidékén, egy nagy pocakú mosolygó vándorszerzetes képében. Életéről annyit lehet tudni, hogy egy kolostorban élt három évig, aztán a vidéket járta faluról falura. A vidám szerzetes elsősorban a földművelők körében vált népszerűvé, mint időjós. Állandóan magával hordta jellegzetes zsákját, melynek kínai neve: pu-taj. Botra tűzött vagy vállára vetett zsákjával járta a vidéket és kéregetett. A zsákjába mindenfélét gyűjtögetett. A gyerekek körében nagy volt a kíváncsiság a zsák tartalmát illetően. Gyakran megkergették, rácsimpaszkodtak és kérték, hogy mutassa meg zsákja bűvös tárgyait. Ekkor Pu-taj földre tette zsákját, és tárgyait egyenként elővéve belőle, kiürítette, majd ugyanígy tárgyait darabonként felmutatva visszatette zsákjába és távozott.

A Pu-tajról szóló legtöbb történet talányos és olykor rejtélyes. A kérdésekre adott egyenes válaszok helyett apró, egyszerű mozdulattal, vagy hallgatással felel. Amikor például egy szerzetes a zsákja felől érdeklődött, ő egyszerűen letette azt a földre. Amikor ennek értelméről faggatták, felemelte zsákját, vállára vette és távozott.

Hogy valójában mit rejtett a zsákos Buddha titokzatos zsákja, az talány maradt. Azonban az emberek hozzá kötöttek két fontos dolgot.

A zsákot hordó vándorszerzetes alakjában a kínaiaknak olyan figurát sikerült megteremteniük, amelynek tisztelete olyan magasra ívelt, hogy mindmáig a legismertebb, a legfőbb jókívánságokat összefoglaló, kínai buddhista alak maradhatott.

Anyagi helyzetünk megsegítésének a szimbóluma, valamint a boldog családi élet megteremtését is tőle remélik.

Szilvásy Judit okl. mérnök

Feng Shui oktató-tanácsadó

www.fengshuibolt.hu

Játssz és nyerj!

Hasonló cikkek

181

134