Köszöntsd a Húsvétot Prágában!

Köszöntsd a Húsvétot Prágában!

A tavasz ébredése Prágába hív!

Tavasz, napfény, városlátogatások autóval, busszal, repülővel. Irány Prága!

A Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése, a „száztornyú város”. Prága több becenevet is kapott! Nevezik „arany városnak”, vagy egyszerűen a városok királynőjének. Nem véletlenül! Az egyik legkedveltebb turista célpont Európában. Történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Gasztronómia, kultúra, évszázados épületek varázslatos hangulatában sétálhatunk egész nap.

Sör, építészet, knédli… kell ennél több egy kellemes hétvégéhez?
Ezt nézd meg!

Jártunkban-keltünkben az alábbi látványosságokban gyönyörködhetünk.

1. Óváros: A prágai Óváros Prága közepén helyezkedik el, a cseh főváros legrégebbi része. A városrész a Hradzsinnal és a Kisoldallal szemben, a Moldva kanyarulatában fekszik. Ha megéhezünk a séta során, lépten-nyomon találunk egy hangulatos kiskocsmát, vagy patinás cseh éttermet, ahol a legfinomabb cseh ételkülönlegességek közül választhatunk. Akkor is kedves vendégként fogadnak bennünket, ha csak egy isteni korsó sörre térünk be, hogy szomjunkat oltsuk.

2. Átsétálni a Károly-hídon, az maga a mennyország. Még késő este sem üres a híd. Festők, ékszerkészítők szépséges alkotásai várnak bennünket. Kedvünkre válogathatunk a művészek remekeiből. A hangulatról utcazenészek is gondoskodnak!

Prága egyik legismertebb építménye, ami a prágai Óvárost és a várba vezető Kisoldalt köti össze. A Károly-híd több évszázad óta díszként bizonyítja a középkor művészetének létét. A világörökség részét képező, barokk szobrokkal díszített középkori híd alapkövét 1357. július 9-én rakták le.

3. A prágai vár önmagában is elképesztő látványosság. Érdemes legalább egy fél napot rászánni, hogy alaposan körbejárjuk, és közben  megpihenjünk.  A kiállítások, tárlatok, múzeumok, az arany utcácska, megannyi érdekessége nem csak szemet gyönyörködtető.  A lélek is feltöltődik a kavargó embertömegben áramló kíváncsiság által. A vár egyik látványossága a Szent Vitus székesegyház: (teljes cseh nevén: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtĕcha) a Prágai főegyházmegye főtemploma a prágai vár közepén. A székesegyház Csehország legfontosabb temploma, cseh királyok nyughelye, egyúttal a gótikus, illetve neogót stílus kiváló építészeti

4. Prága sör nélkül elképzelhetetlen! Patinás helyek garmadával taláhatóak, így nem csak gasztronómiai vagy kulináris élvezetre számíthatunk. Prága egy bárki számára látogatható, élő „múzeum”. U Fleku söröző: (Pivovar U Fleků)  több mint ötszáz éve működik, a város legrégebbi vendéglője. Egyben Közép-Európa egyetlen olyan sörfőzdéje is, ahol fél évezrede szinte folyamatosan készítenek sört.

5. A város egyik legszebb tere a Vencel-tér. Az Újváros egyik kulturális és üzleti központja. A város legnyüzsgőbb terén mindig számos turistával, helyivel, és nagy pezsgéssel találkozhatunk. Szállodák, éttermek, bárok, és kocsmák gondoskodnak róla, hogy a tér éjszaka se aludjon. A Vencel-tér számos jelentős történelmi esemény színhelye volt, 1969-ban pl. két diák is felgyújtotta magát itt a rendszer elleni tiltakozásként, és az 1989-es bársonyos forradalom idején is nagy demonstrációkat tartottak e helyen. Számos, a 20. század elején épített szép épületen kívül a tér két fő látványossága Szent Vencel l912-es lovas szobra, és a cseh Nemzeti Múzeum épülete.

6. Kisoldal: Prága legszebb részének tartják. A legtöbb turista áthalad rajta, amikor az óvárostól, a Károly-hídon át, a várba megy. Itt minden sarkon gyönyörű épületek, templomok fedezhetők fel. Kanyargós, hangulatos utcákon, paloták és templomok között sétálhatunk erre. A város többi részéhez képest nyugodtabb, csendesebb, kevésbé zsúfolt. Már a 10. században benépesült, adminisztrációs egységként 1257 óta létezik. 1419-120-ban, majd 1541-ben is leégett, utóbbi tűzvész után reneszánsz stílusban építették újra. A városi jogot 27 évvel az óváros után kapta meg. Prága 1784-es létrejötte óta a város része, a 17. század óta szinte változatlan.

7. Orloj: a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája, melyen a Nap és a Hold állása, és a jelenlegi csillagjegy látszik. Az óra legrégebbi része 1410-ből származik. Minden egész órában mozgó figurákat és apostolokat lehet megcsodálni. Mindig nagy tömeg verődik össze ehhez, ezért érdemes már 10-15 perccel egész előtt a csillagászati óra elé állni a legjobb látványhoz.  

8. Alfons Mucha Múzeum: cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő és nagy sorozatú nyomtatott grafikai művek alkotója, aki a szecesszió egyik kiemelkedő képviselőjének számít.

9. Vár és az Arany utca: a világ legnagyobb vára. A cseh köztársasági elnök székhelye, itt őrzik a cseh koronázási ékszereket. Az Arany utcácska számos történelmi, irodalmi személy lakhelyeként is híres, Franz Kafka is itt lakott.

10. Zsidó negyed: Prága meghatározó városrésze. Itt található az Óvárosi zsidó temető, a Régi Új Zsinagóga (az egyik legrégebbi európai zsinagóga, a legenda szerint alapkövei a jeruzsálemi Salamon Király templomából származnak) és a Zsidó Múzeum is. A temetőben nyugszik Löw Rabbi.

 

Prágát nem csak látni kell, Prágába vissza kell térni! Megunhatatlan pezsgő miliője, rabul ejti az utazó szívét. Remek úti cél fiatal pároknak, érett felnőtteknek, családoknak egyaránt. Mindenki megtalálja benne a maga Prágáját. Ha több napra érkezünk, érdemes buszra ülni, és legalább egy napra elutazni  Karlovy Varyba is, ahol a gyógyfürdőtől a filmfesztiválig, számos érdekesség várja az utazót!

Forrás: wikipedia

Felmérés utazási szokásokról: https://goo.gl/forms/Mi15Y3ckpuyVCaUw2

Utazz velünk! Ha kitöltöd kvíz kérdésünket és nyersz, személyre szabottan, a számodra legjobb utazást tervezzük meg neked.

 Lengyel Ildikó

utazás szakértő

+ 36 20 930 8507                

sh.invitation@gmail.com

Játssz és Nyerj!

Hasonló cikkek

58

51