Lovasterápiával a gyermekekért!

Lovasterápiával a gyermekekért!

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, akkreditált lovasterapeuta képzést indít. Az országban egyedülálló programra olyan gyógypedagógusok és gyógytornászok jelentkezését várják, akik az Alapozó ismeretek a lovasterápiáról elnevezésű 110 órás képzését követően, Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakágon, 120 órás képzésen gyarapítanák ismereteiket. Vagy a Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakágon elnevezésű, 120 órás képzést választják. Az Alapozó ismeretek a lovasterápiáról elnevezésű képzés a tervek szerint 2017 októberében indul. A lovas felvételi vizsgákra szeptember folyamán kerül sor. A képzést sikeresen teljesítő résztvevők pedig, 2018-ban kapcsolódhatnak be a lovasterapeuta képzésekbe az említett két szakágon.

Mikor érdemes lovasterápiát alkalmazni?

Terápiás céllal, egyéni vagy csoportos fejlesztés eredményesen használható sérülés/károsodás, fogyatékosság/zavar, akadályozottság/korlátozottság ismeretében, a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés, és rehabilitáció érdekében.

 

Mi hippoterápia?

A hippoterápia orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytorna kezelés, mely a sérült, károsodott, fogyatékos személy passzív és aktív részvételével, terápiás célú gyakorlatok végeztetésével, általában hátulról, hosszúszáron vezetett lovon, hevederrel történik. Többnyire gyógytornászok, (szomatopedagógusok) által alkalmazott, kiegészítő, egyéni terápiás eljárás. A tartási és mozgás funkciók javítása, korrekciója érdekében, elsősorban az egészségügyben alkalmazzák.

Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna

A terápiát szakképzett gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti. A terápia magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást. A lovaglás történhet vezetve, futószáron, vagy önállóan. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna célja a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, pervazív fejlődési zavarral, részképesség problémákkal küzdő, látás-, és hallássérült, /esetenként mozgássérült/ gyermekek fejlesztése. Emellett teljesítmény és viselkedési zavarokkal küzdő, hiperaktivitással és figyelemzavarral valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek számára is alkalmazható terápiás módszerként.  Fiatalok fogyatékosság specifikus fejlesztése egyénileg, vagy csoportosan a ló, a lovaglás, a lovardai tevékenységek és környezet által, javulást eredményez.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány várja mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a lovasterápia iránt, és megfelelő előképzettséggel rendelkeznek.

Bővebb információk az alábbi linken találhatók:.

www.lovasterapia.hu/kepzesek