Magyar csoda Kínába érkezett

Magyar csoda Kínába érkezett

Különleges vendégek egy különleges országban

Kínai tanulmányi utam során egy kedves ismerős arra kért, kalauzoljak egy tánccsoportot Jinanban, ahol immár 9 hónapja éltem.  Természetesen örömmel álltam elébe, vágytam egy kis magyar társaságra. Alapos előkészítés után eljött a nagy találkozás napja. Az első percben 18 szimpatikus fiatal voltunk, a második percben már egy csapatot alkottunk, melynek én is tagjává váltam. Kedves barátság szövődött köztünk. Ámulatba ejtve néztem, ahogy az Ezer Buddha hegyét megmászva a fiatalok a fáradtságot azonnal feledve, a város legnagyobb szobra előtt egy rögtönzött táncot lejtettek. Ekkor kezdtem sejteni, hogy amit este a 2000 fős színházteremben előadnak majd, az valami egészen fantasztikus lesz. Elérkezett az előadás ideje, öt külföldi barátommal megérkeztem a város Operaházába.  A darab a címhez hűen Fergeteges volt. Az előadást az első perctől az utolsóig könnybe lábadt szemmel, csodálva néztem. Meghatottságom oka talán az is volt, hogy 8000 kilométerre a hazámtól magyar néptáncot látok, s igazi cigány zenét hallok. De mint utóbb kiderült, a háttérben ennél sokkal több állt…

Itthon is kuriózum!

Májusban immár Budapesten, a RAM Colosseumban a Gyöngyhajú lány balladája című musicalre kaptam meghívást. Izgatottan vártam, hogy ismét, de immár egy másik stílusban lássam a szívemhez közelálló táncegyüttesem előadását. Kezdés előtt módunkban állt a táncosokkal is beszélgetni kicsit, akik elárulták, bár minden előadást nagyon szeretnek, itt talán leginkább az énekesek állnak a fókuszban. Erre rá kell, hogy cáfoljak. Tökéletes zenei aláfestés volt az öt remek musical színész által előadott 21 Omega-sláger, ez kétségtelen. Azonban a fő attrakció a 24 táncművész által vérprofizmussal, fáradhatatlan lelkesedéssel, humorral és felhőtlen vidámsággal végig táncolt egész estés produkció volt. Egyensúlyban volt a mókázás, az önfeledt remek csapat és az érzelmes össztánc. A lélegzetelállító akrobatika nem csak engem ejtett ámulatba. Le a kalappal Román Sándor koreográfus előtt, aki a legmodernebb technikákat is felhasználva tökéletesen jelenítette meg egy fiatal lány vívódását és az őt nyomon követő „csodacsapatot”. Továbbá nem lehet elmenni a képi megjelenítés mellett sem. A díszlet és az animáció, a Balaton hiánytalan hangulatát hozta el nekünk a 13. kerületi színpadra.

Felejthetetlen esték!

Magyar motívumok, modern mozdulatok, profi előadásmód. Nagyon hálás vagyok, amiért két kontinensen, két különböző típusú előadást láthattam az ExperiDance Production-től. Őszintén hiszem, hogy az összes produkciójuk a Világ bármely színpadán megállja a helyét.

Személyes célom minden előadást megnézni, és ösztönzök minden kedves Olvasót, ha még nem tették, látogassanak el a RAM Colosseumba. Engedjék, hogy az ExperiDance társulat varázsa rabul ejtse Önöket! Engem a hatalmukba kerítettek, s kívánom, hogy ez Önökkel is így legyen!

Kovács Lili