Magyarország sem luxus!

Magyarország sem luxus!

Nem kell feltétlenül a világ másik feléig „szaladni”

Itt a tavasz, a ragyogó napsütés és barangolásra csábít. Párizs, London, Róma, Prága után egy itthoni kirándulás élményével ajándékozhatjuk meg magunkat és szeretteinket!

A hétvégi városlátogatásokra itthon is nagy az igény.

Sopron, Fertő-tó, Esterházyak és Széchenyik

Különleges természeti szépségű táj. Csodálatos vidék. A gasztronómia és a kultúra gyöngyszemei is elérhetők. A vállalkozó kedvűek akár két-három napos kerékpártúrát is tehetnek.

 

Sopron – a hűség városa

1921. december 14-16 között szavazással döntötték el Sopronban, hogy a város melyik országhoz akar tartozni. Az ott lakók úgy döntöttek, hogy Magyarország része kívánnak lenni és ezzel kiérdemelték “a leghűségesebb város” címet.

A Tűz-torony közelében, a történelmi belvárosban található UNICUS Antikvárium könyvei mellett bagolygyűjteményével is kedves látványosság.

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A határon átnyúló nemzeti park kialakítását célzó tárgyalások 1988.őszén kezdődtek meg. A tárgyalások eredményeképpen Magyarországon 1991-ben alakították meg a Fertő-táj teljes hazai felét magában foglaló Fertő-tavi Nemzeti Parkot, míg 1992-ben Ausztriában a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel-t (Kárpáti 2002). A határon átnyúló közös nemzeti parkot végül 1994-ben avatták fel. A magyar oldalon több bővítés történt, 1994-ben csatolták az 1976-ban alapított Hansági Tájvédelmi Körzetet a nemzeti parkhoz (ekkortól hívják a nemzeti parkot a magyar oldalon Fertő-Hanság Nemzeti Parknak), majd 1999-ben a Répce-menti területeket. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területe hazánkban ma 23 731 ha, míg Ausztriában 10 500 ha.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park mozaikos szerkezetű, azaz a védett területek nem alkotnak összefüggő, egységes területet. Jelentősebb területei a Fertő-táj, a Hanság, a Tóköz, valamint a Répce-menti területek. A Fertő-Hanság Nemzeti Park zónái a Világ Természetvédelmi Unió (IUCN) elveinek megfelelően került kialakításra.

Kerékpár-túra a Fertő körül

A tavat bárki felfedezheti, hiszen 133 kilométer hosszúságú kerékpárút veszi körül, ebből 38 kilométer található magyar területen. Általánosságban elmondható, hogy az osztrák területen (nem meglepően) jobb minőségű utakkal találkozhatunk, a magyar szakaszon gyakori a repedezett burkolat és több helyen zavaró a belógó növényzet és a gyökerek által felsértett beton is. Egy gyakorlott kerékpárosnak 8-9 órába telik körbetekerni a tavat, de a sok látnivaló és a lényegesen kellemesebb tempó akár többnapos túrát is eredményezhet. Az út többnyire a tótól távolabb vezet mezőgazdasági területek, szőlőtőkék között visz. Ahhoz, hogy a kerékpárútról a tópartra jussunk 1-3 kilométeres kitérőket kell tenni. Az út egyébként könnyedén követhető akár térkép nélkül is, a B10-es jelzés (Ausztriában) mutatja a tavat megkerülő utat. A különböző leágazásoknál is világosan jelölik a célállomást.

 

Fertőd – az Esterházy család

A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója.

Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján.

Nagycenk – a „legnagyobb magyar” kastélya

A nagycenki kastély meglepően szép állapotban fent maradt, tipikus magyarországi főúri kastély, elsősorban leghíresebb lakója Széchenyi István miatt keresik fel a látogatók.

A nem messze lévő fertődi kastélyhoz képest szerény épületet 1741-ben kezdte el építeni a Széchényi család, az elkövetkező száz évben szinte mindegyik generáció átépített valamit a kastélyon. Az eredeti barokk külső a kor szellemének megfelelően egyre jobban klasszicizálódott.

Míg a ma látható formát, nagyrészt a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak köszönheti. A gróf élete jelentős részét a nagycenki kastélyban élte le, 1834 és 1840 között kibővíttette az épületet egy új résszel, ahová a modern technikai újdonságokért rajongó Széchenyi Magyarországon elsőként vízöblítéses WC-t, gázvilágítást is kiépíttetett.

Széchenyi István fia, Béla számos egzotikus növényritkaságot telepített az angolparkba.

Érdemes megtervezni egy néhány napos kirándulást, amivel testet-lelket elkényeztethetünk! Az utazás megszervezésében szívesen segítünk azoknak, akik elszánják magukat erre a csodás útra, aminek keretében könnyedén beiktathatunk egy ausztriai, bécsi kirándulást is!

 

Játssz és nyerj!

Kíváncsiak vagyunk az utazási szokásokra. Miért fontos? Mert így sokkal személyre szabottabb segítséget adhatunk az utazás szerelmeseinek!

A kérdésekre válaszolók sorsoláson vesznek részt. A kisorsolt nyertes számára személyre szabottan segítünk a következő, idei utazásának megszervezésében, megkeresve a számára legjobb összeállítást!

https://goo.gl/forms/Mi15Y3ckpuyVCaUw2

 

Lengyel Ildikó

utazási szakértő

+36 20 930-8507

sh.invitation@gmail.com