Megújuló kapcsolatok

Megújuló kapcsolatok

Főnix kapcsolatok

Amikor úgy érezzük, hogy vége egy kapcsolatnak, akkor elkezdünk más megoldásokat keresni. Azon gondolkodunk, hogy lehet a leg fájdalom mentesebben intézni a dolgot. Mi kell a szétváláshoz? Hova költözzünk?

Persze közben végig kell menni egy csomó fájdalmas lelki folyamaton is. A gondolatban történő, azután fizikálisan is megkezdődő csomagolás kapcsán nagyon sok seb tépődhet fel, miközben számos szép emlék is elboríthatja az érzelmi teret.

Ilyenkor az is előfordul. hogy elbizonytalanodunk a döntésünk helyességében.

Érdemes egy pillanatra megállni!

Ha a régi pozitív érzelmek még erősebbek, mint a megbántódás ereje, akkor lehet esély arra, hogy a kapcsolat újra éledjen. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos folyamatok NEM visszafordíthatóak. És CSAK akkor, csakis abban az esetben van esély a kapcsolat sikeres renoválására, ha egyben új alapokra is tudjuk helyezni.

Hiszen a régi metodika mentén, akárhányszor is próbáljuk meg újra együtt, mindig ugyan arra az eredményre fogunk jutni.

Illetve nem is ugyan arra, hanem ugyan annak a végeredménynek egy sokkal rosszabb verziójára, mivel a menetek során szerzett bántások, fogalmazzunk úgy, hogy Lélek sebek, egyre mélyebbek és egyre maradandóbbak lesznek.

Mikor van esély a kapcsolat megújítására?

Kizárólag akkor, ha mindkét félben maradt motiváció a kapcsolat rendbehozatalára. És sajnos nem elegendő egy szóbeli szándék. Minden szereplőnek valósan is másként kell reagálnia. Más eszköztárra, új, de legalább megújulásra képes gondolkodás-minták felvételére van szüksége a sikerhez.

Miért érdemes? Mit nyerünk ez által?

Nem csupán arról van szó, hogy nem növeljük a válások számának statisztikai adatát. Egy közös életszakasz során, számos lélekkötés jön létre. A negatív megélések IS létrehoznak lélekkötéseket! Ezért a fizikai térben való eltávolodás koránt sem oldja meg és oldja fel a kapcsolati kötelékeket. Igaz ez akkor is, ha a kapcsolatból nem született utód. Amennyiben van közös gyermek is, akkor a fentiek hatványozottan érvényesek.

A kapcsolat rendezésére fordított energia kifejezetten ajánlott akkor, amikor érzelmi szinten még kötődünk a másikhoz, bár gondolati szinten az átélt konfliktusok, problémák már kikezdték a kapcsolatunkat.

Érdemes mindent elkövetni a kapcsolat megmentéséért, ha az elválás több és komolyabb nehézséget jelent, mint megtartani egymás iránti érdeklődésünket!
De figyelem! Ha ez a gond halmaz anyagi eredetű, illetve gazdasági kényszer miatt mondunk le a szétválásról, vagy csupán a gyermekre való tekintettel maradnánk együtt, akkor NEM várhatunk ettől a lépéstől semmilyen javulást.

Mikor nem érdemes megpróbálni együtt maradni?
  • Amikor már nincs olyan érzelmi alap, ami megtartsa az együttléteket.
  • Amikor a veszekedések mennyisége és intenzitása több, mint a konfliktusmentes napok száma. Különösen igaz ez akkor, ha van együtt nevelt gyermek, mert az ő mentális és érzelmi fejlődése, nagymértékben károsodik a szülői konfliktusok láttán és megélésén!
  • Nem érdemes a kapcsolatot fenntartani, amikor már teljesen elvész a pár egymás iránti tisztelete, elfogadása, toleranciája.
  • Nem érdemes megtartani a kapcsolatot, amikor az ellentétek annyira elmélyülnek, hogy bármikor, bármiből konfliktus helyzet alakul ki, és az egyébként semleges témák is vitákhoz vezetnek.
Mi az ajánlott, ha a kapcsolat rendezésére és megtartására törekszünk?

Feltétlenül vegyük igénybe szakember segítségét. Kapcsolati mediátor, vagy life coach jelenléte célszerű. Azért érdemes egy a témához értő, semleges szakember jelenlétét kérni, mert olyan aspektusok, nézőpontok középpontba helyezését érheti el a szakember, amire a konfliktushelyzetben lévők önmaguktól már nem képesek!

A szakember semleges terepről, szakértőként képessé válhat olyan, még meglévő érzelmi energiákat aktiválni, amik egyfajta Főnix állapotot hozhatnak létre. Ezáltal a kapcsolati energia újra éleszthető. Ez azonban csak akkor jön létre, ha az érzelmi alap még létezik, tehát van mit újra aktiválni.

Hogyan célszerű újra kezdeni?

Mindenképpen tabula rasa szükséges, ha valós eredményre törekszünk. Az újrakezdéssel a korábbi sérelmeket fixen le kell zárni. Az új kapcsolati szakaszban visszautalni múltbéli okokra és okozatokra nem célszerű, mert akkor nem kezdtük újra, hanem folytattunk az egyszer már zátonyra futott kapcsolat maradványán egyensúlyozva. Ennek kimenetele pedig erősen kétséges.

Hányszor lehet/érdemes újra kezdeni egy kapcsolatot?

Bizonyos nézőpont szerint egy párkapcsolat nem töltött káposzta, tehát „felmelegítve” sem lesz fogyaszthatóbb.

Ugyanakkor a megfigyelések szerint, ha egy kapcsolat csak fejben, gondolatban, intellektuális sértettség okán zárul le, a lélekkötés azonban még igencsak élő, akkor nagyon kevés az esély egy új, egészséges kapcsolat kialakítása egy másik személlyel.

Amikor úgy érezzük, hogy mi már semmiképpen nem tudjuk vállalni tovább az összetartozást, és teljes mértékben kiléptünk érzelmileg is a kapcsolatból, nincs már bennünk rendezetlen elem, akkor nyílik lehetőség a valós lezárásra. Amikor már a lelkünkben, és a gondolat rendszerünkben is teljessé válik az az érzés, hogy mi minden tőlünk telhetőt megetettünk az ügy érdekében. Minden módon megpróbáltuk a kapcsolatunkat megújítani, működővé tenni.  Ha mindezen törekvésünk válasz nélkül maradt, a kapcsolat nem megújítható és nem tartható fenn, akkor van esélyünk arra, hogy tisztességesen zárjunk le egy fontos időszakot az életünkből.

Hangsúlyozottan NEM elegendő csak fejben, gondolatban, öntudatban véget vetni az érzelmi alapú kötődésnek! A lelkünkben, érzelmeinkben is meg kell szűnnie a partnerünk hatásának. Amennyiben marad még rendezetlen érzelmi kötelék, az komoly problémákat okozhat akkor is, ha nem vágunk bele rögvest valaki mással egy új érzelmi kapcsolatba! Saját érdekünkben is érdemes nagyon megfontoltan dönteni és világosan megfogalmazni az igényeinket.

Nagyon figyeljünk oda mindeközben az érzelmi és testi reakcióinkra, mert ez az egyik legjobb sorvezetőnk a megfelelő döntések kialakításához, a kapcsolat lezárhatóságát vagy megújíthatóságát illetően.
Csaba Beatrix

life coach, párkapcsolati szakértő

konfliktuskezelő, mediátor

+36 30 3378450

csaba.beatrix@merites.hu

 

http://mediaciospont.com/life-coaching/

Hasonló cikkek

58

51