Mi az RSS?

Mi az RSS?

Az RSS-t képzeljük el úgy, mint egy automatikusan működő tévé újságot!

Képzeljük el, hogy éppen nézzük kedvenc sorozatunkat (pl .a Barátok köztet vagy éppen Mónikát, kinek éppen mi jön be) az RTL-en, és egyszer csak megjelenik egy felirat a képernyőn ami arra figyelmeztet, hogy „hello, mindjárt kezdődik a Jóban Rosszban a TV2-n”!

Kit mennyire érdekel a dolog, vagy tudomásul veszi és marad a Rózsa kávézóba, vagy belenéz egy percre a Csillagvirág klinika életébe és visszakapcsol, vagy éppen ottmarad és végig a klinika eseményeit.

Mi alapján kapjuk az értesítést?

Például a TV egy olyan (még nem létező) funkciójával, amiben beállítjuk, hogy a RTL minden új műsorának kezdetekor jelezzen nekünk.
Vagy akár egy olyat is el lehet képzelni, hogy ha imádjuk a divat műsorokat, akkor értesüljünk arról, hogy melyik csatornán kezdődik egy új műsor. Jelenjen meg a képernyőn az aktuálisan induló műsor, hogy ne felejtsük el megnézni, hogy át tudjunk kapcsolni idejében.

Az RSS működése is ilyesmi: kapunk értesítést arról, hogy kedvenc weboldalainkon történik-e valami. Ha feliratkoztunk, vagyis elmentettük a weboldal egy speciális linkjét a gépünkre.

Ok, de eddig is el tudtuk menteni a könyvjelzőt. Mi a különbség?

Ha odatalálunk egy weboldalra, tetszik a téma, és szeretnénk később is kapni információkat, eddig általában azt tettük, hogy beraktuk a könyvjelzők közé az oldalt.
Esetleg később megpróbáltuk előbányászni az előzmények közül.
Ezzel csupán két gond volt: az előzményekben tárolt linkek végesek, a könyvjelzőben pedig egy idő után több száz weblap címe könnyen össze tud jönni, és nehéz lesz köztük megtalálni azt amit keresünk. Ha egyáltalán eszünkbe jut később a lap.
Az RSS olyasmi, mint egy könyvjelző, de még is több annál. A Firefoxban például élő könyvjelző a magyar neve, és nem véletlenül.
Ha feliratkozunk egy RSS-re, akkor az eltárolódik a gépünkön, és a kezelésére alkalmas program (ami lehet internet böngésző, levelező program, vagy éppen speciális célszoftver), időnként automatikusan lekérdezi a különböző webhelyeket, van-e valami újdonság, és ha van, akkor azt jelzi nekünk.

A programtól és az adott weboldaltól (illetve annak RSS-étől) függően lehet, hogy csak egy címet kapunk, lehet, hogy címet és egy kedvcsinálót, de akár az egész cikket is elolvashatjuk.

Mire jó ez Neked?

Arra, hogy a Téged érdeklő témákról folyamatosan tudsz értesítést kapni, anélkül, hogy állandóan végig kellene látogatni azokat a weboldalakat, amiket rendszeresen olvasol.
Ha feliratkozol a csakanoknek.hu RSS-ére akkor mindig megkapod az új cikkekről témákról az értesítést.
Általában a legtöbb fórumnál is van ilyen lehetőség, így nem kell folyamatosan figyelni, hogy például digitálsi fényképeződdel kapcsolatos vagy éppen recepteket tárgyaló témákban van-e változás, mert ha van, akkor a géped jelez Neked.

Tehát az RSS tud időt spórolni Neked.

Arra is jó, hogy ha rátalálsz egy oldalra, ami kicsit érdekel csupán, akkor elmented az RSS-ét és folyamatosan értsülsz az új cikkeiről. Amit aztán persze nem biztos, hogy mindig el fogsz olvasni, de előfor
dulhat, hogy a feliratkozás után pár hónappal megint lesz egy téma, amit így megismersz. Ha nem mented el az RSS-t, akkor valószínűleg nem értesülnél ismét erről a témáról. Az RSS-ek, illetve élő könyvjelzők segítségével sok információt tudsz átlátni könnyedén, nagyon széles körben tudsz informálódni kevés utánajárással.