Póréhagymás-burgonyás leves sóskával és füstölt tőkehallal – Jamie Oliver Módra

Póréhagymás-burgonyás leves sóskával és füstölt tőkehallal – Jamie Oliver Módra

311

Összetevők

Alaplé

  • olívaolaj
  • 2 hagyma, meghámozva és finomra aprítva
  • 2 sárgarépa, meghámozva és finomra aprítva
  • 1 póréhagyma, végei levágva és finomra aprítva
  • 100 g csirperkegomba, finomra aprítva
  • 1 friss babérlevél

Leves

  • 125 g vaj
  • 3 póréhagyma, végei levágva és finomra aprítva
  • 1 hagyma, meghámozva és finomra aprítva
  • 300 g burgonya, meghámozva és finomra aprítva
  • 250 g spenót, megmosva

Feltét

  • 400 g füstölt tőkehal
  • 40 g vaj
  • 1 csokor sóska

Elkészítés

  1. Először készítsd el az alaplevet. Tegyél nagy lábast kis láng fölé, és loccsintsd bele egy nagy korty olívaolajat. Dobd bele a zöldségeket és a babérlevelet, és izzaszd 10 percig. Öntsd bele 1,5 liter vizet, forrald fel és gyöngyöztesd 40 percig. Szűrd le a folyadékot és dobd ki belőle a zöldséget, majd tedd félre.
  2. A vajat olvaszd meg kis lángon nagy, fedeles edényben. Add hozzá a póréhagymákat és a hagymát, egy csipet sót meg egy loccsintás vizet, aztán tedd rá a fedőt és párold 30 percig, amíg nagyon puha és édes nem lesz. Add hozzá a burgonyát és 1,3 liter zöldséglevet, melegítsd fel, hogy gyöngyözzön, tedd vissza a fedőt és kis lángon főzd k. 45 percig, vagy amíg a burgonya szétesik.
  3. A spenótot lágyítsd meg a levesben, 1 perc alatt, majd turmixold simára a levest. Sózd meg.
  4. Tálalás előttel a feltétet. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és bélelej ki egy tepsit sütőpapírral. A tőkehalat fektesd a tálcára, halmozz rá vajat és süsd 6 percig, vagy amíg éppen átsül. Vedd ki és tépkedd a halat egy tálba, majd öntsd rá az összes vajat a tepsiből.
  5. Mod meg a sóskát és dob el a szárát, majd aprítsd finomra a leveleket. Keverd össze a tálban lévő vajas hallal.
  6. Melegítsd fel a levest és tedd a tetejére a tőkehalas-sóskás keveréket. Őröld rá a borsot, és tálald.

Jó Étvágyat!

Forrás: Jamie- Ami finom, az finom