Remek darabbal nyit szeptemberben a Nemzeti Színház

Remek darabbal nyit szeptemberben a Nemzeti Színház

1072
arnyorszag

Jelenleg üresek a Nemzeti Színház padsorai, még tart a „nyári szünet” van, de bő egy hónap múlva már kezdetét veszi a 2016/2017-es szezon, mely, gazdag repertoárjából most ajánlónkban William Nicholson: Árnyország című darabjára esett a választásunk.

“Az ember nem tudja, mennyire hisz igazából, amíg az igazság vagy hamisság élet-halál kérdéssé nem válik számára. Könnyű mondani, hogy “hiszek” – a zsinór elég erős és ép, amikor csak egy dobozt kell átkötni vele. De képzeljük el, hogy egy szakadék fölött kell ugyanezen a zsinóron függeszkedni! Nem ellenőrizné az ember először nagyon alaposan, hogy valóban rábízhatja-e magát?” (C.S.Lewis)

A tartalomról röviden:

C. S. Lewis cambridge-i professzor, gyermekmesék, fantasztikus regények, irodalomtörténeti és teológiai munkák világhírű szerzője megrögzött agglegény volt, a Gyűrűk Ura szerzőjének, Tolkiennek a baráti köréhez tartozott. Joy Davidman zsidó származású amerikai költőnő, kommunista látásmóddal és elvált asszony. E két rendkívüli és furcsa ember találkozását, egymásra találását, tragikus szerelmét mutatja be a dráma, amelyből nagysikerű, díjnyertes film is készült Richard Attenborough rendezésében, Anthony Hopkins és Debra Winger főszereplésével.

A darab hiteles története szerint Lewis élete főművén dolgozik – melynek címe „Az öröm vonzásában” (Surprised by Joy) –, amikor megismerkedik egy nővel, akit történetesen Joy-nak hívnak. A férfi számára a gyerekkorában elveszített édesanya után Joy az első nő, aki érzelmeket kelt benne. Lewis konzervatív és pokróc személyiség, miközben írásaiban maró gúnnyal tárgyalja a hipokrita, konzervatív és merev oktatói kart, baráti társaságát és ezeken keresztül az angol társadalmat. A professzor előadásokat tart a fájdalomról, azt kutatva, vajon Isten kegyetlenségből mér-e annyi szenvedést az emberre. Gondosan felépített védelmi rendszerét, melyet Lewis életfilozófiának nevez, szétdúlja a konvenciókra és etikettre fittyet hányó Joy őszinte kíváncsisága és kíméletlen szókimondása.

Bár a Nemzeti Színház 2015-ben mutatta be itthon a darabot, de 2016-ban a nagy érdeklődésre való tekintettel újra játsszák. A drámát szeptember 18.-án láthatja a nagyérdemű, melyre már most érdemes jegyet váltani!

Forrás: Nemzeti Színház