Szerelem vagy család?

Szerelem vagy család?

233
Te melyiket választanád, ha a család nem fogadná el a választottadat?
  1. lemondanék róla
  2. megszöknék vele
  3. mindent elkövetnék, hogy a család elfogadja a választásomat
  4. erőnek erejével keresztülvinném az akaratomat
  5. a párom mellett döntenék és megszakítanám a kapcsolatot a családommal, ha nem változna a helyzet
Modern kori Rómeók és Júliák…

Azt hihetnénk, a mai korban már nincsenek Rómeó és Júlia történetek. Mert mi már egy másik korban élünk. Az igazság az, hogy bizony vannak. Csak a megoldások tárháza talán szélesebb. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy manapság senkinek sem kell választania a család és a szerelem között! Igaz, szerencsére belehalni már nem kell és kard ki kar párbajra sem kerül a legtöbb helyen sor.

Mit tegyek, ha a családnak nem tetszik a választottam?

Verbálisan meggyőzni valakit „észérvekkel” egy érzésről, azt jelenti, nagy fába vágjuk a fejszét. Érdemes megtudni, mi a családi ellenszenv valós oka. A felszínen érv lehet az egzisztenciális különbség, a vallási különbség, az etnikai különbség, vagy olyan családi ok, amit nem szeretne megosztani a szülő a felnőtt gyerekével sem. Minden esetre érdemes megpróbálni megtudni a valós okot.

Nem könnyű kiállni egy friss szerelem mellett érvekkel! Az azért választottam, mert szeretem, az egy fontos érv, viszont tudni kell, hogy mit jelent a szeretem szó egy friss kapcsolatban. Egy erős szimpátiát, hiánypótlást érzelmileg, örömet a frissen megtalált vonzalomra, testi vonzást? Ugyan is a szerelem egy olyan érzés, ami a fentiek összességéből, közös élmények, megélt érzelmi, testi, lelki kielégülés elmélyüléséből alakul ki és erősödik meg.

 

A kapcsolat megér egy esélyt…

Érdemes a család felé azzal érvelni, hogy minden szerelem megér egy kapcsolatot, minden kapcsolat megér egy esélyt. A reklamáló figyelmét érdemes felhívni arra, hogy nem mindenkinek sikerülhet elsőre. Azonban ha meg sem próbáljuk, nem derülhet ki az sem, hogy sikerült volna. Tehát érdemes türelemre inteni a családtagokat, hogy az élet bebizonyíthassa, ez igazi szerelem.

Nem lehet senkit megóvni!

És nem is szabad! Mindenkinek a saját tapasztalatrendszerén kell végighaladnia. Természetesen van olyan eset, ahol előre tudható, hogy kevés esély van a boldogságra. Azonban a kivételek erősítik a szabályt! Azt pedig sosem tudjuk előre, hogy a szóban forgó kapcsolat, szerelem szabályt erősítő kivétel-e?

 

Mindig megéri?

Jó kérdés és nehéz a reális válasz! Erre szól a mondás, hogy nem látja a fától az erdőt. Tehát aki benne van a sztoriban, az érzelmileg erősen érintett, tehát nem úgy értékel egy-egy eseményt, mint a kívülálló! A legjobb tanács, a kupaktanács. Érdemes pro és kontra elmondani a véleményeket. Figyelem! Nem a félelmek kivetítését kell felsorolni! Nem a saját kudarcba fulladt kapcsolatokat felsorolni! Csupán korrekt nézőpontokat elmondani. Aztán ezek összességéből mindenképpen engedni kell, hogy a legérintettebb fél, maga a szerelmet választó hozzon saját döntést, minek ad esélyt!

 

Örök harag! Kitagadlak ha őt választod?

Nem javaslom egyetlen szülőnek sem, hogy ezt tegye. Életre szóló lelki sérülést hoz létre, valljuk be oktalanul. Túlfűtött érzelmi, indulati döntésért mindenki nagy árat fog fizetni! És szinte mindegy, hogy mi történik ez után? Sikeres lesz a kapcsolat a tiltás ellenére, vagy tényleg bebukják a szerelmesek a kapcsolatot?

Ne fossz meg senkit önnön boldogságától!

Ha sikeres lesz a kapcsolat, akkor sem lesz felhőtlenül boldog az az ember, akit a családja kitagad a választásáért. Mert az eltaszítottság ott marad a családi rendszerben, aminek felmenők és utódok is megfizetik az árát. Ha viszont elbukik a kapcsolat, bebizonyíthatatlanná válik, hogy nem volt előidéző a történet alakulásában a családi harag, a tiltás, a családból való kitaszítás ténye. Ugyan is boldognak lenni egy ilyen körülménnyel megterhelve nagyon nehéz. Ha nincs áldás a kapcsolaton, akkor az a tény ott lebeg Damoklész kardjaként a szerelmesek felett. Minden további döntésükben, a családi otthon kialakításában, sőt a gyermekvállalásban is. Ezért minden családnak komoly felelőssége van abban, hogy engedi-e az utódot saját választása szerint élni! És ez nem csak a szerelemre igaz!

Adj esélyt a családnak!

Adj esélyt a saját családodnak! Azzal, ha támogatod a felnőtt gyerekedet a saját választásában, azzal éppen a bizalmat erősíted. Azt, hogy megbízol a saját nevelésed helyességében! Megmutatod, hogy Te jól csinálod a dolgod szülőként. Ha sikerül, együtt örültök a boldogságnak. Élvezed a gyermeked felhőtlen örömét! Örülsz a sikernek, és büszkén mutogatod a facebookon a családi fotókat, ahol mindenkinek őszinte a mosolya. Ha pedig bármi okból mégsem sikerül a kapcsolat, és a szerelem nem lesz életre szóló? Akkor pedig állj ott a gyermeked mellett őszinte tisztelettel. Mert neki túl kell élnie a csalódást. Légy ott, ha szüksége van Rád! Soha ne mond, hogy „Na tessék, én megmondtam”. Inkább légy a támasza. Az erőforrása. Légy a család, aki körbeöleli a szeretetével, aki biztonságot ad, és biztasd az újrakezdésre. Az élet szép, és szerelemmel teljes. Ezt sokan tudják. Nem az a lényeg, hogy a szülőnek mi nem sikerült? A lényeg az, hogy képes-e a gyermekeinek tovább adni az erőforrásokat, amikkel a gyermek kiskorában megtanul hinni az életben és a saját döntéseiben, amit nevezhetünk felelősségvállalásnak is. És talán ennél is fontosabb megtanulni és megtanítani a gyerekeinket arra, hogy ezt a képességet felnőtt korban se veszítsék el, hanem merjék őszintén megélni az életüket.

Annak teljességében!
Csaba Beatrix

életstratégia tervező

 Life coach, tréner

+36 30 3378450

                             

 www.mediaciospont.com