Szólóest, vagy amit akartok… Vámos Miklós

Szólóest, vagy amit akartok… Vámos Miklós

A Prima Primissima díjas író sokoldalú, érzékeny és ért a nők nyelvén. Akik az elmúlt évtizedekben nyomon követték írói munkásságát tudják, hogy regényeiben fontos szerepet kapnak a nők.

Legújabb kötetében, a Hattyúk dalában 2000 év történetét összegzi. A mű több évnyi munka letisztult eredménye. Nem csupán érdekes olvasmány. Életünk, történelmük fonala szövődik benne fényes történet palásttá. Azokba az időkbe is visszanyúlva, aminek magyar gyökerű írásos emlékei valójában nincsenek. De az írói fantázia, a mesteri alkotó mégis tudása legjavát adva tartja fenn az olvasó figyelmét.

  •  Szólóest, televíziós műsor, könyvek tucatjai. Évtizedek óta bűvöli el a közönséget. Az Európa Kiadó életmű sorozatban jelenteti meg újra népszerű műveit. Hány könyvet írt eddig?

 Ha a színdarabokat, hangjátékokat, filmforgatókönyveket is ide vesszük, akkor 40 felett van. Az Európa Kiadóval 10 éves szerződésem van, ami évi 2 könyvre szól. Nem csak a régi könyveim újra kiadása értendő bele, hanem az új művek is. Termékeny írónak számítok, mindig valami újban is gondolkodom. Nagy érdeklődés van a Lehetetlen című televíziós műsorból született könyv iránt. Tervben van, hogy ezt ismét kiadjuk a sorozatban. Ehhez hozzáveszem a Rögtön című műsoromat is, ami nyomtatásban sosem került kiadásra. Tavaszra tervezzük a megjelenést.

  • Miért pont 2000 év, amit a Hattyúk dala átölel?

Először csak 500 évet akartam megírni. Annyit, ami a Voynich kézirat élettartalma. Ennek a különleges kéziratnak a magyar megfelelőjét találtam ki, ez lett a Hattyús kézirat. Olyan érdekes lett a történet, hogy egyre messzebb vezetett engem az írásban. Már rég letűnt népek, akik Pécsett laktak, izgalmas gondolatokat ébresztettek. Gepidák, Longobárdok is éltek ott. Ezt kevesen gondolnák. Nem történelmi regényt írtam. A történelem szemlélete volt számomra érdekes. A történelem valójában egy hatalmas népvándorlás története.

  • Melyik karakter a legérdekesebb a Hattyúk dalában?

Valójában nincs összefüggő cselekmény. Maga a történelem a vonalvezetés. Talán fogalmazhatunk úgy, hogy nem klasszikus értelemben vett regényről beszélünk. Ugyan is az egyes szereplők nem vonulnak végig a 32 fejezeten. Vagy csak kivételes esetben köszönnek vissza. Kedvenc figurám több van. Azok mindig nők. Az a két nőalak különösen kedves számomra, akik látják a múltban meghalt embereket, és meg tudják idézni őket pogány varázslattal.

  • A Hattyúk dala inkább férfias könyv, vagy női könyv?

 Van különbség férfi és női mondatok között. Én egész életemben arra törekedtem, hogy tudjak „nőiül” írni, beszélni, gondolkodni, világot látni. A női olvasók szerint hitelesen sikerült. Az olvasók jelentős többsége nő. Körülbelül 60%-ban nők olvasnak szépirodalmat a statisztikák szerint. Az én olvasóim között egyébként elég sok a férfi. Az jó hír a számomra, hogy a dedikálások során kiderül, fiatalok is olvassák a könyveimet. Az olvasótáborom a tapasztalatok szerint dinasztikusan fejlődik. Több generáción keresztül adódik tovább az olvasói minta. Minden könyvre rábízok néhány fő gondolatot. Úgy tűnik, ez a fő gondolatsor a fiatalokhoz is elér.

  • Elfogadta a Csak a Nőknek Klub meghívását, így március 23.-án személyesen is találkozhatnak Önnel az olvasók. A szólóesten nem csak a Hattyúk dala című könyvet lehet megvásárolni.

Több kedvenc kötetem is van, amiket legalább olyan fontosnak tartok, mint a legutóbb megjelent művet. Az Álmaimban valahol, a Bárnovellák + Fakciók, és az Ének évada is elérhető lesz ezen az estén, amelynek címe Szólóest, vagy amit akartok. A pódiumon Vámos Miklós. A könyvekről is mesélni fogok.

Csaba Beatrix

Hasonló cikkek

58

51