Te tudsz nemet mondani?

Te tudsz nemet mondani?

414
Ismered a határaidat?

A megfelelni vágyás természetes állapot. Még ha nem is durvul el megfelelési játszmába, alapvető törekvés a harmónia keresése, a békés, nyugodt együttműködés igénye. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjük bármely nagyságú emberi közösségben, ki kell elégednie igényeknek. Azonban az emberi teljesítőképesség nem határtalan. Vannak, akik a békés együttlét kedvéért, a legszélső határig képesek elmenni, bevállalni feladatokat. Gyakran még túl is lépek saját határaikon. Fizikai és mentális szempontból egyaránt.

Neked van már STOP táblád?

Bár az együttműködési készség elengedhetetlen a közösségi létben, azért bizonyos én-határsértéseknél, kifejezetten megemelkedik a stressz szint. Azonban ekkor kapcsol be a mérlegelési szempont automatikus kapcsolója. Megéri-e a kapcsolat fenntartása érdekében, kockáztatni a NEM kimondásával a fenntarthatóságot. Ezért van arra hajlandóság, hogy akár erőn felül vállaljunk be megbízásokat, feladatokat akár munkáról, akár magánéletről, akár családról van szó.

Meddig érdemes halogatni a határok kijelölését?

Céges környezetben a leggyakoribb ok a határok megszabásának elmaradásában, a munkahely elvesztésétől való félelem. Itt nem a klasszikus megfelelési vágyról beszélünk, hanem egy társadalmi, környezeti valós, vagy néha csak vélt presszióról az élethelyzeten belül.

Családban (szülő-gyerek viszony, testvér kapcsolat, rokonsági kötelék) és párkapcsolatban a legfontosabb indíték a határok meghúzására való hajlandóság elmulasztásában, a szeretet, a figyelem elvesztésétől való félelem!

Ha hagyod magad kizsigerelni, nem fognak jobban szeretni!

Sokan úgy vélik, hogy ha teljesen kielégítik a környezetük igényeit, akkor elfogadják őket, szeretik őket, mellettük maradnak. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint, az ilyen típusú embereket sokkal inkább kihasználja a környezete. Megszokják és egy idő után el is várják tőlük, hogy mindig rendelkezésre álljanak. Minden helyzetben készségesek legyenek. Soha ne mondjanak nemet. Gyakorta saját jogos és természetes igényeiket, akár személyes érdekeiket hátrasorolva, maguk elé engedjenek másokat. Igaz ez munkahelyi és magánéleti környezetben egyaránt! Ennek egyes fokozatai, már a szegény én játszma kategóriába tartozik!

 

Ne hagyd magad! Az Én-határ kijelölése

Az önbecsülés és a helyes önértékelés segíthet abban, hogy meg tudjuk húzni a személyes határokat. Ezt a képességet ki kell alakítani. Lépésről, lépésre kell megtapasztalni, hogy mi az a határpont, ahol már a saját egyensúlyunk elbillenését okozza más igényeinek kielégítése, a saját energiafelhasználásunk kockáztatásával. Amikor már pontosan be tudjuk határolni a saját teljesítőképességünket, onnantól határozottan érdemes képviselni a saját határok kijelölését, bármely élethelyzetben.

Eddig, és NE TOVÁBB! Tudj nemet mondani!

A tudatos élet, az egészségmegőrzés, a lélek prevenció, a rekreáció fontos eleme, hogy az én-határok pontos kijelölésével adjunk tájékozódási lehetőséget a környezetünknek. Mit tudunk elvállalni? Meddig tudjuk felvállalni? Egészségünk érdekében TILOS túlvállalnunk magunkat. Akár fizikai, akár mentális értelemben. A környezet egy kis idő után hozzászokik az új helyzethez. A kommunikációs formán dől el, hogy képessé válhatunk-e az Én-határok kijelölésével, megállítani a kihasználhatóságunk mértékét.

Légy Önmagad!

Megtarthatod az együttműködési képességedet attól, hogy megtanulsz nemet mondani mások igényeinek kielégítésére.

De fontos tudni!

  • SOSE tedd öncélúan!
  • Sose mondj nemet csak azért, hogy gyakorold ezt a képességed.
  • Határozottan jelöld ki a határokat, és Te magad is tartsd be!
  • Figyelj az egyensúlyra! Maradj együttműködő!

Ha egyedül még nem boldogulsz, keress fel tanácsadót, mediátort, szakértőt, vagy Life coachot.

 

Csaba Beatrix

stratégiai szakértő

Konzultációs lehetőség

+36 30 3378450

 

http://mediaciospont.com/eletstrategia-tanacsadas/

Hasonló cikkek

58

51