Van élet glutén nélkül

Van élet glutén nélkül

Mit tudunk az étel-allergiákról?

10-20 évvel ezelőtt a cöliákia és egyéb étel-allergiás betegségek igen ritkának számítottak. Az utóbbi években azonban rohamosan nőtt az érintettek száma, akiknek valamilyen étel-allergiájuk van, vagy étel-intoleranciában szenvednek.  A tünetek nagyon széles skálán mozognak. Például heveny béltünetek, bőrviszketés, kiütések, fejfájás, ekcéma, hajhullás, felszívódási zavarok, hízás, fogyás.

A tünetek kizárólag az allergiát kiváltó ételek, alapanyagok elhagyásával szüntethetők meg.

 

Lisztérzékenység (gluténérzékenység, cöliákia)

Egy, az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, amit a búzában, rozsban, árpában és a nem védett körülmények között termesztett zabban található glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin vált ki. Védekezésre ösztönzi az immunrendszert gyulladást okozva a vékonybélben, károsítja a bélbolyhokat, ezáltal tápanyag felszívódási zavarokat okoz.

A cöliákia okozhat hasmenést, puffadást, vérszegénységet, fogvesztést, idegrendszeri problémákat, fejfájást, depressziót, ízületi fájdalmakat, meddőséget, korai- és súlyos csontritkulást is, hízást, súlyvesztést, görcsös fájdalmat, gyomorégést, székrekedést, stb. Ez a betegség szigorúan betartott 100 %-ban gluténmentes étrendet kíván!

A nem cöliákiás gluténérzékenységről is tudni kell!

Az utóbbi években sokat hallani. Egyre több vizsgálat mutatja, hogy nagyon sokan kedvezőtlenül reagálnak a gluténre akkor is, ha nem kimutathatóan gluténérzékenyek.  A glutén elhagyásával megszűnnek a panaszaik, lefogynak, ritkábban betegszenek meg, nem olyan ingerlékenyek, javul a koncentráció készségük, kevésbé fáradékonyak.  Ezzel összhangban ma már több ember választja önként a gluténmentes életmódot egy minőségibb élet eléréséhez, mint amennyi a kimutatott cöliákiás betegek száma alapján elvárható lenne. Nagyon sokan vannak viszont, akik nem gondolnak arra, hogy a különböző tüneteik glutén érzékenységből adódhatnak, így meg sem próbálják az életmódváltást.

A gluténmentes diéta veszélytelen, ugyanakkor kétségtelen előnyökkel jár. Ezért akinek krónikus tünetei vannak, azoknak érdemes megpróbálni. A glutén, a gabonákon kívül a feldolgozott élelmiszerek széles körében megbújik akár olyan „álnéven”, mint például maláta, hidrolizált zöldségprotein, keményítők, természetes ízfokozók, ízesítők. Emellett megtalálható kozmetikumokban (testápolók, samponok), étrend kiegészítőkben, szuperfoodokban. Ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni, és gluténmentes termékeket forgalmazó boltokban vásárolni.

Van még másfajta kockázat is!

Az étel-allergia esetén a fogyasztott étel valamely allergén összetevője – általában fehérjék –  áthatolnak a bélfalon. Ezeket az úgy nevezett antigéneket  a szervezet veszélyes behatolóként azonosítja és támadást indít ellenük. Ehhez IgE ellenanyagot, antitesteket termel, melyek aktiválja az immunrendszert, ami egyéb vegyületeket, például hisztamint szabadít fel, amik gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetünkben, és megtámadnak különböző szerveket. Bizonyos vizsgálatokkal kimutatható a bélkárosodás és az antitestek jelenléte a vékonybélben és a vérben.

Leggyakoribb ételallergiát okozó ételek a teljesség igénye nélkül: mogyoró, tej (kazein), tojásfehérje, szója, kagyló, halak, búza, zeller.

A búza allergia nem összekeverendő a lisztérzékenységgel!

Étel-intolerancia az emésztőrendszer és nem az immunrendszer válasza az emésztési képtelenségre. Ebben az esetben nem mutathatók ki az antitestek. Sok esetben nincs gyulladás a bélben, viszont az étel-allergia tüneteket produkálja.  Általában egy olyan enzim hiánya, ami az adott anyag lebontásához szükséges. Nagyon sokan nem is tudnak róla, hogy ételérzékenységtől szenvednek.  Ilyen például a laktóz intolerancia, fruktóz intolerancia, hisztamin intolerancia. Gyakran okoznak tüneteket az ételekben előforduló mesterséges adalékanyagok, tartósító szerek, színezékek, glutamátok, valamint okozhatják szulfitok, szalicilátok.

Az étel allergiák és a gluténérzékenység bármely életkorban jelentkezhetnek. Nem gyógyítható, de megfelelő diétával már 2-3 hét alatt látványos javulás érhető el. A tünetek enyhülnek, a beteg közérzete, hangulata, életminősége javul. A kezelés másik fő eleme a tápanyag hiány tüneteinek enyhítése megfelelő étrend kiegészítőkkel, vitaminokkal, nyomelemekkel. Különösen a diéta elején nagyobb dózisban, amíg a felszívódás még nem tökéletes, hiszen a bélfal regenerálódása 2-3 hónapig is eltarthat, attól függően, hogy mennyire volt súlyos állapotban a diéta megkezdése előtt. A megfelelő életmódváltással tünetmentessé válhatunk, a szervezet regenerálódik. Ezáltal megelőzhetjük a kezeletlen allergia, intolerancia okozta súlyos betegségekhez vezető szövődmények kialakulását.

Mi lehet a megoldás, ha vigyázni szeretnénk magunkra?

Meg kell tanulni, hogy minden esetben elolvassuk a címkén az összetevőket, allergén információkat.

Manapság a szakboltokban beszerezhetőek megfelelő alapanyagok, késztermékek elég nagy választékban!  Fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk, ahol megfelelő tájékoztatást is kaphatunk a termékekkel kapcsolatban.

Machnitz Rozália

+36 20 235-8897

glutenorendeles@gmail.com

www.gluteno.net

GluteNo Élelmiszer-allergia és Paleo bolt

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 156.